John Verbree - Kunstenaar

Wie ben ik

John Verbree (1961)

Niet in Heemskerk geboren maar wel hier opgegroeid, heb ik me al vanaf jonge leeftijd bezig gehouden met tekenen en schilderen.

Na de HAVO, waar Dick van Bachum voor bezieling zorgde, begon het serieuzer vormen aan te nemen en tussen 1980 en 1985 ben ik geruime tijd in de leer geweest bij de Heemskerkse kunstenaar Ruud van Zon. In deze periode heb ik een aantal keren in kleinere kring geëxposeerd. Het waren vooral figuratieve werken in olieverf of pastelkrijt en etsen.

Tussen 1985 en 1995 heb ik, naast een baan in de sociale sector, met name werken in opdracht vervaardigd. Meestal in pastel.

Tussen 1996 en 2002 heb ik me verdiept in de ontwikkeling van een eigen schilderstijl. Vanaf deze tijd werk ik veelal met acrylverf op paneel (masoniet). Hierbij is het traditionele werken met de kwast steeds verder op de achtergrond komen te staan en kregen andere, meer aan grafiek verwante technieken, de overhand.

In 2003 kocht ik mijn eerste goede digitale camera en nam het digitaal werken met beelden een grote vlucht. Ook omdat dit goed te combineren was met het werk als huisman/verzorger. Het schilderen verdween naar de achtergrond. In het digitale werk zoek ik nog naar een eigen stijl, maar is dat eigenlijk wel zo belangrijk? En is creativiteit wel in één stijl te vangen?

Met inventiviteit onderzoek ik de grenzen van beeld en materiaal. Zo ontstaan steeds weer verrassende nieuwe werken waarin (organische) vormen, kleur en het ritme van herhaling (patronen) een belangrijke rol spelen.

Soms ontbreekt een titel. Dit geeft de kijker de gelegenheid om via het werk met eigen herinneringen en emoties in contact te komen zonder sturing van taal.